ЋИРИЛИЦА LATINICA ENGLISH
line decor

ИЗ НАШЕ ПОНУДЕ

 
 
 
 

 

 

РУКОВОДСТВО ПРЕДУЗЕЋА: ФИНАНСИЈСКА СИТУАЦИЈА ТЕШКА, АКОНТАЦИЈА СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ

12. фебруар 2015.

На захтев радника предузећа „Колубара-Услуге”, поводом тешке финансијске ситуације фирме, због које већ две недеље касни први део јануарске зараде, руководство фирме одржало је конференцију за медије.

Директор Драган Јевтић објаснио је да највећи терет фирми представљају пристигли дугови из претходног периода, као и чињеница да од 1. јануара предузеће „Колубара-Услуге” нема статус ћерке-фирме у односу на ПД РБ „Колубара”. Последица другачијег односа јесте и то да РБ „Колубара” не може убудуће помагати „Колубара-Услуге” авансним уплатама.

Радован Маринковић, извршни директор за економско-финансијске послове, објаснио је финансијско стање освртањем на највеће новчане „ударе” које је фирма претрпела у претходној години. У расходе, укупне вредности око 200 милиона динара, Маринковић је побројао 76.6 милиона динара, колико је остало „заробљено” отварањем стечаја Универзал банке, реализацију пореских потраживања на добит из претходних година у укупној вредности 50.5 милиона динара, трошкове из радно-правних спорова за сменски рад у вредности од 64 милиона, као и извршење облигационог спора са подизвођачем о уговору за изграду противпожарних путева на ПК Поље Д, Барошевац, од 10.9 милиона динара.

Када је реч о зарадама које касне, Маринковић је најавио реалну могућност исплате аконтације за јануар у среду, 18. фебруара, пошто се од РБ „Колубара” наплате услуге за прву половину фебруара.

Као мере штедње које ће бити предузете у наредном периоду директор Јевтић најавио је реорганизацију и упошљавање вишка администрације. О конкретним решењима тек ће се водити разговори са синдикатима и скупштином предузећа.